Salatun sähköpostin lähettäminen ja avaaminen

Salatun viestin lähettäminen

Mikäli SeAMK:sta tai Sedusta lähetettävässä työ- tai opiskelusähköpostissa on arkaluonteisia tietoja, esim. sosiaaliturvatunnuksia, terveystietoja, passinnumeroita, luottokortin numeroita jne., niitä ei enää jatkossa saa EU-tietosuoja-asetuksen mukaan lähettää selkokielisenä, vaan ne tulee aina lähettää salatulla sähköpostilla.

Henkilötietoja sisältävät viestit pitää salata myös vaikka vastaanottaja olisi oman organisaation sisältä. Mitään poikkeusta viestin salaamattomuuteen ei ole.

Arkaluontoiset tiedot ovat aina arkaluontoisia, ja niitä tulee kohdella niin, riippumatta viestin vastaanottajasta.

Sähköpostin salaaminen tarkoittaa sitä, että sähköpostiviestiäsi ei lähetetä selväkielisenä julkisessa verkossa, vaan koko viesti siinä olevine liitteineen muunnetaan tavallisesta tekstistä kryptattuun muotoon, jonka vain vastaanottaja saa avattua kertakäyttöisellä tunnuskoodilla.

Voit salata sähköpostiviestisi helposti Outlookissa ilman erillisiä lisäohjelmia:

Lisää salattavan viestisi otsikkorivin alkuun tai loppuun sana salattu. Lähetettävä sähköposti salakirjoitetaan ja vain vastaanottaja pääsee lukemaan viestisi, kunhan hän
käyttää erillisessä viestissä saamaansa kertakäyttöistä tunnuskoodia tai muita tarjolla olevia vaihtoehtoja viestin avaamiseen.

Huomaathan, että salattu teksti pitää erottaa otsikkotekstistä välilyönnillä.

  • Tämä on oikein salattu tai salattu Tämä on oikein
  • Tämä taas väärinsalattu tai salattuTämä on väärin

Salatun viestin vastaanottaminen

Salatun viestin vastaanottaminen on mahdollista missä tahansa sähköpostijärjestelmässä.

Microsoftin sähköpostipalveluissa (esim. Outlook) sekä Microsoft 365-palvelun sähköpostissa viesti aukeaa kuten normaali sähköposti aukeaisi.

Sähköpostin vastaanottaminen muissa palveluissa, esim. Gmail tai Netikka, vaatii kertakäyttöisen turvakoodin. Tunnuskoodi lähetetään samaan sähköpostiin, johon salattu viesti alun perin lähetettiin.

Seuraa sähköpostin ohjeita Lue viesti -painikkeella, kirjaudu sisään kertakäyttöisellä tunnuskoodilla ja syötä sitten sähköpostiin saamasi tunnuskoodi.